logotype
img1
img2
img3
img4
img5
img6

Farsang búcsúztató 2015 PDF Tlačiť E-mail

     Február 17.-én farsangbúcsúztatóra voltunk hivatalosak. Tavaly sportosan, idén sport nélkül, de így is jól szórakozva zártuk le a mulatás idöszakát a 40 napos húsvéti böjt elött.
     A Tryskáč Pubban tartott estét Jégh Izabella (CSEMADOK) indította verses konferálással, majd a magyar tannyelvü alapiskola tanulói adtak elö tartalmas müsort. Végül Ožvald Erzsébet polgármester kivánt kitartást a böjti idöszakra, természetesen csak szerdától kezdödve, mert ezután böséges disznótoros várt az asztalon.
     Szórakoztunk, ettünk, ittunk. Köszönjük a meghívást !


     A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak lezárulása utáni első nap, és idén február 18-ára esik. Ezt a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni, mielőtt hosszú megvonásba kezd az ember.
     Bár a nagyböjt 40 napig tart, ez valójában kevesebb, mert a vasárnapok még ez alatt az idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni, mint addig.
     Virágvasárnappal zárul a közel hathetes időszak, és ugyanezzel a nappal megkezdődik a nagyhét. Idén március 29-én lesz a virágvasárnap - mint mindig, pontosan egy héttel húsvét vasárnapja előtt.